Meewind richting financial close derde windpark

Offshore windenergie is al jaren de snelst groeiende energiesector in Europa. Meewind is in 2007 opgericht om als duurzaam beleggingsfonds rechtstreeks bij te dragen aan deze groei. Inmiddels nadert de financial close van alweer het derde offshore windpark dat Meewind samen met haar partners in de Noordzee realiseert.

belwind 4kant

Afgelopen juni is het belegd vermogen van Meewind met 7 procent gegroeid naar 86 miljoen euro. De recente groei is vooral te danken aan de grote interesse voor participaties in Zeewind Nieuwe Parken. Met dit fonds investeert Meewind in een nieuw windpark in de Noordzee, Nobelwind wordt in 2016 gebouwd voor de kust van Zeebrugge.

Succesvolle overname

Meewind stapte in 2009 in haar eerste offshore windproject. Directe aanleiding was het faillissement van Econcern, dat over de rechten beschikte van de Belwind-concessie. Het energiebedrijf zou de financial close van dit windpark voor de kust van Zeebrugge echter niet halen. Een consortium van investeerders, waaronder Meewind, nam de concessie over.

Binnen vijftien maanden was de bouw van Belwind 1 een feit. Sinds eind 2010 produceren de 55 windmolens, met een totaal vermogen van 165 MW, duurzame energie voor 165.000 huishoudens.

Effectieve samenwerking

Het park Belwind 1 is een schoolvoorbeeld hoe duurzame energieproductie mogelijk wordt gemaakt door samenwerkende partijen. Een welwillende overheid, in dit geval de Vlaamse, die het belang inziet van offshore windenergie en hiervoor locatie, vergunningen en subsidie toewijst. Elektriciteitsbedrijven die een stimulerende rol spelen. Banken die vertrouwen hebben in het project en het benodigde vreemd vermogen ter beschikking stellen. En ten slotte een consortium van aandeelhouders dat beschikt over voldoende eigen vermogen, plus de kennis en ervaring om een offshore park te ontwikkelen, bouwen en exploiteren.

Half miljoen huishoudens

Hetzelfde consortium is momenteel – volgens dezelfde beproefde formule – aan het toewerken naar de financial close van Nobelwind, die plaatsvindt in het vierde kwartaal van 2015. Begin 2016 start de bouw van de 50 turbines, samen goed voor 165 MW.

Nobelwind is alweer het derde park waarin Meewind participeert, na Belwind 1 en het aangrenzende Northwind (opgeleverd in 2014). De drie parken leveren tezamen de duurzame energievoorziening van meer dan een half miljoen huishoudens. Daarmee draagt Meewind bij aan de Europese doelstelling voor 2020 dat 20 procent van het totale energieverbruik bestaat uit hernieuwbare energie.

100 procent duurzaam

De missie van Meewind voor de langere termijn is een 100 procent duurzame energievoorziening. Als beleggingsfonds wil Meewind aan die transitie bijdragen door eigen vermogen te leveren. Dit geld wordt rechtstreeks ingezet om duurzame energieprojecten te financieren. Projecten als Belwind 1, Northwind en Nobelwind, die op grote schaal hernieuwbare energie produceren.

Met de betrokkenheid bij de drie Belgische parken is Meewind uitgegroeid tot een serieuze speler in de Europese offshore windmarkt. In de toekomst overweegt Meewind haar activiteiten uit te breiden naar Nederland, mochten zich interessante offshore windprojecten aandienen.

Deze projecten moeten beschikken over het juiste risico- en rendementsprofiel. Want Meewind is en blijft een beleggingsfonds, waarin de 6.500 participanten revenuen verwachten. Is het rendement interessant en het risico zorgvuldig ingedekt? Dan zijn burgers, bedrijven en lagere overheden bereid om eigen vermogen te beleggen, om te investeren in een duurzame toekomst.